Немско овчарско куче

Една от най-популярните породи кучета е немска овчарка. Позната под немското име Deutscher Schäferhund, тя е едра порода кучета и както и самото й име говори произлиза от 1899 година, а страната е Германия.

Немска овчарка куче е известна още и като „Елзаска порода“. Началото на нейното селектиране стартира през 1899 г.

Характерните за нея особености се крият в здрава костна система и силно развита мускулатура. Немската овчарка притежава хармонично и съразмерно тялото, със здрава и стегната козина е, която е плътно прилепнала по кожата. Главата на немската овчарка е масивна, с широка част, клиновидна форма и плоско чело. Носът й е голям и черен. Захапката й е здрава и силна. Наред с това тази порода кучета има овален гръден кош, с широк и дълбок излаз, а коремът е умерено прибран. Ушите на немска овчарка куче са с остри връхчета и стърчат нагоре. Очите са големи и тъмни. Опашката е спусната надолу и гъсто окосмена. Крайниците са осигуряват широк разкрач, благодарение на разтягането на ставите.

Козината на немска овчарка куче е средно дълга, гъста и с твърд косъм. Цветът й е кафяво-черен или сив в различни оттенъци.

Сред най-характерни и търсени са кучетата с наситени тонове.

Сред най-типичните размери, до които достига немска овчарка куче са около 35 кг и до 60-65 см.

Като нрав Немска овчарка е позната като интелигентно, предано и привързано към стопанина животно. Използва се масово за охрана на важни хора, за разузнаване в полицията и за пазач в семейството и имота. Привързва се силно и е готова на саможертви. Не напада никога деца, но с непознати хора е силно резервирана.

От години назад във времето, тази порода е била предпочитана за охрана, пазител на видни личности и управници, а любовта й към човека я нарежда и сред предпочитаните породи за домашни условия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *