Темперамент на Немската овчарка

По отношение създаване на порода Немска овчарка, нейното селектиране стартира през 1895г. За 1899 година е известно създаването на познатата ни днес Немска овчарка куче, а за нейни създатели се славят имената на Макс фон Щефаниц и Артур Майер.

От самото начало породата показва способност, лесно да е приспособима към обстановките, да помага и да защитава стопанина, като го дарява с грижа, вярност и неподкупност. Данни за тази порода в регистрите съществуват от Ак през 1908г.

Характерно за вида на Немска овчарка е телосложение и вид на вълк. Това и дава възможност за бърз бяг и тръс, до галоп, силно удължена крачка без съществени промени в гръбначния стълб. Нейната нервна система е силно уравновесена, сангвиничен тип до холеричен. В двата вида разликата са крайностите при много уравновесеност и обратното, но не спрямо стопанина.

Немска овчарка е куче, което много семейства желаят да притежават поради любовта и привързаността към дома и стопанина, а така също и децата. Тя е чиста порода и склонна да поема риск за собствения си живот за сметка на стопанина.

Немски овчарки кучета се смятат за едни от най-умните, дисциплинирани, което ги прави страхотни животни за военни обучения. Наред с това те са и много игриви, а отглеждането им в домашна среда и отношението, което имат към децата е още една причина да са така желани.

Поради изключителното си обоняние немската овчарка е отглеждана за разкриване на престъпници и тяхното залавяне, за намиране на наркотици и за откриване на убежища и скривалища с боеприпаси.

Куче Немска овчарка и способно да се приспособява и да издържа при всякакви лоши условия, като безсъние, умора, физическо и психическо натоварване. Те имат вроден инстинкт за самосъхранение, а това до голяма степен им дава самоувереността и самочувствието на врени партньори. Наред с всичко споменато до тук можем да заключим, че кучетата от тази порода имат характер, а това е главна предпоставка те да са така обвързани с човек и семейството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *